fbpx
Up new bouw

Op deze tips kun je bouwen

It’s up to you, maar je hoeft het niet alleen te doen. We denken graag mee. En geven je een zetje in de circulaire richting met vier praktische tips.

Waar begin je?

Alvast wat praktische tips

Circulair heeft meer kanten dan je verwacht

Bekijk circulair bouwen eens vanuit meerdere invalshoeken: type materialen, hergebruik, levensduur, losmaakbaarheid (demontabele materialen) en klimaatadaptatie. Grote kans dat je op nieuwe ideeën komt.

Blijf scherp op wet- en regelgeving

Door de hoge vraag en strengere wet- en regelgeving veranderen eisen aan bijvoorbeeld gebruiksveiligheid en brandveiligheid voortdurend. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat er kan, mag én zelfs moet. Bijvoorbeeld via https://www.onlinebouwbesluit.nl

Plan van aanpak: weet waarop je kunt en moet letten

Waarmee moet je precies rekening houden als je circulair (ver)bouwt? Zet het op een rijtje: maak bij grote projecten een realistisch plaatje van je ambities, de innovatieplannen, de taakverdelingen, de tijdsduur en het budget. Up New Bouw kan je hierbij helpen.

Check je materiaal op zeer zorgwekkende stoffen

Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) wil je niet op je materialenlijst hebben staan als circulaire bouwer. De overheid is er in ieder geval tegen en stelde een stoffenlijst op waarlangs je jouw materialenlijst kunt leggen.

Hulp uit circulaire kring

De Circulaire Bouweconomie

Dit is de website bij de transitieagenda circulaire bouweconomie (CBE). Deze agenda werd opgesteld als vervolg op het programma Nederland circulair in 2050. Hier vind je alles over de laatste ontwikkelingen in de circulaire bouw.

Naar circulairebouweconomie.nl

RVO Circulair Bouwen

Een landelijk duurzaamheidskennisplatform voor beslissers in de bouw en het vastgoed. Je vindt hier informatie over de markt, verduurzamingsopgaves en de ontwikkelingen rond duurzaam bouwen.

Naar rvo.nl

Duurzaam Gebouwd  

Een landelijk duurzaamheidskennisplatform voor beslissers in de bouw en het vastgoed. Je vindt hier informatie over de markt, verduurzamingsopgaves en de ontwikkelingen rond duurzaam bouwen.   

Naar duurzaamgebouwd.nl

Platform cb’23

Bouwpartijen met circulaire ambities vinden elkaar op dit platform. Om zo vóór 2023 nationale afspraken te maken voor circulair bouwen.

Naar platformcb23.nl

Bouwend Nederland 

Deze vereniging van bouw- en infrabedrijven biedt een handvat voor duurzaam materiaalgebruik in de bouw. Met praktische informatie, tips en voorbeelden. Bouwend Nederland werkt ook aan een materialenpaspoort voor de GWW-sector. 

Naar bouwendnederland.nl

ECO+BOUW

Dit bedrijf is een voorbeeld van een ‘groene bouwer’: ecologisch, biobased en circulair.

Naar ecoplus-bouw.nl

Cirkelstad

Laat je inspireren door publieke en private ondernemers die werk maken van steden zonder afval en zonder uitval. Het zijn partijen uit zes regio’s. waaronder regio Zuid.

Naar cirkelstad.nl

It’s up to you

Maak een vliegende start met Up New

Inspiratie

Voorbeelden en ideeën

Aan de slag

Advies en hulp