Hoe doen andere ondernemers dat, bewegen naar een circulaire economie? Er zijn genoeg voorbeelden die je wellicht op ideeën brengen.
Stel: de accu van je elektrische fiets krijgt kuren. Wat doe je dan, weggooien? Dat is zonde, want vaak kan zo’n accu nog prima gerepareerd worden. Als je maar weet hoe. Fietsaccu-revisie.nl zag hier een kans voor circulair ondernemen. Dit bedrijf ontwikkelde een technologie om fietsaccu’s doelmatig te reviseren. Versleten accucellen worden vervangen door nieuwe zodat de fietsaccu weer jaren mee kan. De originele behuizing wordt hergebruikt. En de oude cellen kunnen vaak gebruikt worden voor powerpacks waarin je zonnestroom ‘s nachts opslaat.
Van een recyclingfabriek voor zonnepanelen tot circulaire binnenwandsystemen. Ontdek welke projecten in Nederland worden uitgevoerd om de maakindustrie circulair te maken, op het platform Circulaire Maakindustrie.
Gate2 is een testlaboratorium voor de Smart Industry-sector. Hier komen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van productie-, simulatie-, data- en communicatietechnologieën bij elkaar. Daarbij gaat het ook om innovaties op circulair vlak, bijvoorbeeld rond voorspelbaar onderhoud. Het is een initiatief van Midpoint Brabant.
Organisaties testen en ontwikkelen op Gate2 samen met scholen en universiteiten pilotprojecten en businesscases, met en voor het regionale mkb. Ook worden opleidingen en trainingsprogramma’s voor productietechnieken ontwikkeld en wordt er onderzoek gedaan voor het onderwijs en bedrijfsleven. Bijvoorbeeld over lijmtechnieken, composieten, metallurgie, 3d-printen, niet-destructief onderzoek en voorspelbaar onderhoud.
Gate2 organiseert regelmatig kennisbijeenkomsten, waar je tegelijkertijd volop ruimte hebt om andere circulaire makers te ontmoeten.