fbpx
Up new food

Volg het op de voet: circulaire topideeën

Even praktisch. Hoe gaan circulair en de foodsector samen? Voorbeelden te over, we zetten er een paar op een rij.

Laat je inspireren

Eiwit zonder eieren, met algen

Dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige, dat is het hele eieren eten van de eiwittransitie. En er zijn genoeg alternatieven. Waaronder algen. Als je die op grote schaal lokaal kunt produceren, zet dit flink zoden aan de dijk. Dit was aanleiding om project AlgaeBra te starten.

 

Samen met de HAS deed AlgaeBra drie jaar onderzoek naar de mogelijkheden van grootschalige lokale kweek. Resultaten daarvan:

 

  • Algen zijn bruikbaar voor de voedingsmiddelenindustrie, cosmetische industrie en de chemie.
  • AlgaeBra ontwikkelt een duurzamer en energiezuiniger algenkweeksysteem.
  • Algenkweeksystemen kunnen grootschalig ingezet worden in vrijstaande, bestaande agrarische gebouwen. In Brabant liggen veel vrijgekomen agrarische bebouwingen waarvoor de provincie speciale subsidieregelingen heeft.

 

AlgaeBra is een project van Just Bob en Midpoint Brabant.

Zij houden de keten kort

De voedselketen korter maken. Klinkt bekend, maar wat betekent het precies en hoe doen foodondernemers dat? Een kortere keten vermindert het aantal foodmiles, wat beter is voor de aarde. Daarnaast levert het foodondernemers meer marge en een betere relatie met hun klanten op. Drie voorbeelden hoe zo’n kortere keten er in de praktijk uitziet:

 

  • GoeiEete: dit bedrijf verkoopt online boodschappen van de boer, voor mensen die in regio Tilburg, Goirle, Gilze en Rijen wonen. Zo legt voedsel veel minder kilometers af.
  • Duinboeren: ook dit bedrijf verkoopt Brabantse streekproducten. De stichting zet zich in voor innovatie, productverbreding, leefbaarheid en landschapsbeheer bij Brabantse agrariërs. Zo zorgen zij voor duurzaam lokaal voedsel en dragen ze bij aan het instandhouden van de Loonse en Drunense Duinen.
  • Smaak van Hier: duurzame en natuurinclusieve boeren uit Brabant maken en verkopen hun zuivelproducten zelf in lokale boerderij- en verswinkels.

Oud brood verwerken in bier

In deze circulaire samenwerking is het afval van de één van waarde voor de ander. Een hotel in Brabant heeft oud brood, een lokale sommelier wil bier brouwen. Een ideale situatie, want een ontbijtje dat overblijft kan zo de brouwketel in, om smaak te geven aan speciaalbier. Dit scheelt 30 kilo graan inclusief vervoer en voorkomt voedselverspilling.

Oesterzwammen kweken op koffiedik

ZuiderZwam kweekt oesterzwammen op koffiedik in en uit Tilburg. Deze biefstuk onder de paddestoelen gedijt namelijk heel goed door de voedingswaarde in koffiedik. Een mooi voorbeeld van hoe je grondstoffen maximaal benut en voedsel lokaal produceert.

Horeca in Hart van Brabant verspilt ruim 54% minder voedsel door Horeca Food Waste Challenge

Horeca in de regio Hart van Brabant verspilden de afgelopen weken ruim 54% minder voedsel. Dat is de winst van hun deelname aan de Horeca Food Waste Challenge, een initiatief van Rabobank, Up New Food van Midpoint Brabant en 013Food. 

It’s up to you

Maak een vliegende start met Up New

Informatie

Doe kennis op en zie hoe circulair werkt.

Aan de slag

Breng je idee in de praktijk met een expert