6 oktober 2022, Hart van Brabant
Ruim 51 miljoen kilo voedsel gaat in de Nederlandse horeca de prullenbak in. Dat kan anders. Om horecaondernemers in een pittige tijd daarbij te helpen, organiseren Up New Food (Midpoint Brabant) en 013Food de Horeca Food Waste Challenge. Restaurants en eetcafés in Midden-Brabant kunnen gratis meedoen en krijgen zo de kans om voedsel én geld te besparen. Inschrijven kan t/m 31 oktober 2022.
In de Horeca Food Waste Challenge gaan maximaal 20 horecaondernemers aan de slag om voedselverspilling drastisch te verminderen. Met de ingevlogen expertise van Wastewatchers gaan ze afval meten en analyseren. Meer inzicht leidt tot andere keuzes en meer rendement. Eerder dit jaar bespaarden horecaondernemers gemiddeld ruim 54% met deze challenge.
Horecaondernemers hebben het nu niet makkelijk. Stijgende grondstofprijzen, minder personeel en hoge energieprijzen. Waarom dan deze challenge, juist nu? De inhoud van de kliko is in de horeca het afgelopen jaar niet afgenomen, wat betekent dat duur betaalde grondstoffen verspild raken, terwijl letten op de kosten nog nooit zo belangrijk is geweest. In deze challenge kijken we waar je kunt besparen in jouw bedrijfsproces. En dat is de eerste stap naar meer rendement.
Restaurant De Burgerij in Tilburg deed mee met die eerdere challenge. Eigenaar Joris van Corven: “We zijn een bourgondisch restaurant, maar gasten kregen hun bord niet leeg. We gooiden te veel weg, dat verbaasde ons echt. We hebben nu kleinere porties en een vaste menukaart. We hebben daardoor minder waste én minder kosten. Terwijl we nog steeds lekker bourgondisch zijn. Ik kan het iedere ondernemer aanraden om mee te doen. Ook omdat andere ondernemers je inspireren.”
In november begint de challenge met een intakegesprek met Wastewatchers. Eind maart sluiten we af met de resultaten en de best practices. Er kunnen maximaal 20 ondernemers meedoen. Up New Food (Midpoint Brabant), 013Food en Rabobank werken samen als partners aan het verminderen van voedselverspilling. Daardoor zijn er voor de horecaondernemers geen kosten verbonden aan de Food Waste Challenge.
Heb jij een restaurant of eetcafé in de gemeente Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg, of Waalwijk? En wil je je inschrijven? Dat kan hieronder of bij Nicole van Hoof via e-mailadres nicolevanhoof@midpointbrabant.nl of telefoonnummer: 06 – 20 88 95 93.
Dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige, dat is het hele eieren eten van de eiwittransitie. En er zijn genoeg alternatieven. Waaronder algen. Als je die op grote schaal lokaal kunt produceren, zet dit flink zoden aan de dijk. Dit was aanleiding om project AlgaeBra te starten.
Samen met de HAS deed AlgaeBra drie jaar onderzoek naar de mogelijkheden van grootschalige lokale kweek. Resultaten daarvan:
AlgaeBra is een project van Just Bob en Midpoint Brabant.
De voedselketen korter maken. Klinkt bekend, maar wat betekent het precies en hoe doen foodondernemers dat? Een kortere keten vermindert het aantal foodmiles, wat beter is voor de aarde. Daarnaast levert het foodondernemers meer marge en een betere relatie met hun klanten op. Drie voorbeelden hoe zo’n kortere keten er in de praktijk uitziet:
In deze circulaire samenwerking is het afval van de één van waarde voor de ander. Een hotel in Brabant heeft oud brood, een lokale sommelier wil bier brouwen. Een ideale situatie, want een ontbijtje dat overblijft kan zo de brouwketel in, om smaak te geven aan speciaalbier. Dit scheelt 30 kilo graan inclusief vervoer en voorkomt voedselverspilling.
ZuiderZwam kweekt oesterzwammen op koffiedik in en uit Tilburg. Deze biefstuk onder de paddestoelen gedijt namelijk heel goed door de voedingswaarde in koffiedik. Een mooi voorbeeld van hoe je grondstoffen maximaal benut en voedsel lokaal produceert.