fbpx

Daktuin Moes wordt Up New Food locatie

Up New (mede mogelijk gemaakt door Midpoint Brabant) en Daktuin Moes gaan een inhoudelijke samenwerking aan.

14 juli 2022, Tilburg

Wat als… er in het versteende centrum van Tilburg een groene, circulaire daktuin met dakcafé komt die mens en natuur dichter bij elkaar brengt? Dat is waar Mirjam Slob en Sam van Nieuwamerongen zich hard voor maken. De twee ondernemers willen natuur en voedsel naar de stad halen en daar hoort een circulaire aanpak bij. En dat is precies de reden waarom Up New Food, aanjager van de circulaire economie in Midden-Brabant, de handen ineenslaat met Daktuin Moes. “Samen circulair ondernemen en met het resultaat andere mensen en ondernemers inspireren, daar is het ons om te doen”.

 

Een duurzame samenwerking

Mirjam Slob ontmoette Nicole van Hoof, projectmanager Up New Food bij Midpoint Brabant, tijdens een event waar ze vol passie vertelde over haar idee. Het klikte op inhoud meteen tussen de twee. “Ik vond het gelijk zo’n tof idee. Een daktuin zo midden in de versteende binnenstad. Hoe fijn is het dan als je naar een stukje verkoelend groen kan”, vertelt Nicole. Mirjam vult aan: “We zien ons gesteld voor een groot aantal opgaven: de voedseltransitie, de energietransitie, de transitie in gebruik van grondstoffen, enzovoorts. Deze opgaven hebben als gemeenschappelijke delers: het veranderend klimaat, behoud van biodiversiteit en ten slotte ook de zorg voor ons eigen welzijn. Met de samenwerking met Up New verbinden we een sterke kennispartner aan onze plannen. We verwachten daarmee veel van elkaar te gaan leren over circulair ondernemen, voor de horeca in het bijzonder”.

Horecapartner Sam zegt hierover: “Als Tilburger vind ik de daktuin echt een meerwaarde voor de stad. Het is een super vet plan, daarom hoefde ik niet lang te twijfelen toen Mirjam mij vroeg het dakcafé voor mijn rekening te nemen. Tijdens het gehele ontwikkelproces leer ik steeds meer over circulair ondernemen. We denken niet in copyright, liever werken we met een ‘right to copy’. Samen met Up New delen we onze kennis en ervaringen, om zo ook andere ondernemers te enthousiasmeren. Daar worden we uiteindelijk allemaal beter van”.

Een Up New locatie vol inspiratie over circulair ondernemen

Ook na realisatie wordt er veel kennis en inspiratie gedeeld. Als de daktuin er eenmaal is, wordt Daktuin Moes een Up New locatie waar mensen allerlei circulaire toepassingen in de praktijk kunnen zien. “De bedoeling is om een circulaire mindset te creëren en daarom moet je vaak anders denken dan je gewend bent’, zegt Nicole. “Denk bijvoorbeeld aan inspirerende bijeenkomsten tussen studenten, ondernemers en bezoekers over circulariteit op de daktuin. Dat is precies wat Up New doet; verschillende partijen uit het bedrijfsleven, overheid en onderwijs samenbrengen en hen samen laten innoveren op het gebied van circulariteit”, licht Nicole toe. “We maken bewust waarom circulair ondernemen belangrijk is, helpen met innoveren en laten in de praktijk zien hoe je dat kunt doen. Dat kan dus mooi aan de hand van de toepassingen op de daktuin, een ideale locatie voor Up New”.

De noodzaak van circulair ondernemen

“Het klimaat verandert zichtbaar en grondstoffen raken uitgeput. Het is dus hoog tijd om zuiniger met onze planeet om te gaan en de omslag te maken naar circulair”, vertelt Nicole namens Up New. Circulariteit omvat bijvoorbeeld het gebruik van korte ketens in de horeca en zorgen voor zo min mogelijk voedselverspilling. Daktuin Moes is druk bezig met de ontwikkeling van een sterke visie op deze vraagstukken. Sam vertelt: “Ik ben momenteel ontzettend veel aan het leren over dit onderwerp. Ik was er al wel op kleine schaal mee bezig, maar met de komst van de daktuin is het actueler geworden en ben ik me er verder in gaan verdiepen. De samenwerking met Up New geeft ons toegang tot kennis die onze plannen nu al verder helpen”.

De komende periode staat voor Daktuin Moes onder andere in het teken van het ontwerpproces. Up New denkt daarin mee. “In de circulaire economie beschouwen we producten en materialen aan het einde van hun levensduur niet als afval, maar als een grondstof die we opnieuw kunnen gebruiken. Afval bestaat dus bijna niet meer”, legt Nicole uit. “We zijn samen de mogelijkheden voor circulaire toepassingen aan het onderzoeken. Hoe tof zou het zijn als we de muren isoleren met olifantengras en dat gras ook telen op de daktuin, zodat we de bezoeker kunnen laten zien welke materialen er gebruikt zijn tijdens de bouw?”

Via daktuinmoes.nl en up-new.nl volg je alle ontwikkelingen over de samenwerking tussen Daktuin Moes en Up New.

Vragen? Neem direct contact op:

Up New (Midpoint Brabant)
René Bergmans
Email: renebergmans@midpointbrabant.nl
Telefoon: 06 42 66 57 75

Contactgegevens Mirjam Slob
Email: mirjam@daktuinmoes.nl
Telefoon: 06 57 39 67 69

 

 

Laat je inspireren

Eiwit zonder eieren, met algen

Dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige, dat is het hele eieren eten van de eiwittransitie. En er zijn genoeg alternatieven. Waaronder algen. Als je die op grote schaal lokaal kunt produceren, zet dit flink zoden aan de dijk. Dit was aanleiding om project AlgaeBra te starten.

 

Samen met de HAS deed AlgaeBra drie jaar onderzoek naar de mogelijkheden van grootschalige lokale kweek. Resultaten daarvan:

 

  • Algen zijn bruikbaar voor de voedingsmiddelenindustrie, cosmetische industrie en de chemie.
  • AlgaeBra ontwikkelt een duurzamer en energiezuiniger algenkweeksysteem.
  • Algenkweeksystemen kunnen grootschalig ingezet worden in vrijstaande, bestaande agrarische gebouwen. In Brabant liggen veel vrijgekomen agrarische bebouwingen waarvoor de provincie speciale subsidieregelingen heeft.

 

AlgaeBra is een project van Just Bob en Midpoint Brabant.

Zij houden de keten kort

De voedselketen korter maken. Klinkt bekend, maar wat betekent het precies en hoe doen foodondernemers dat? Een kortere keten vermindert het aantal foodmiles, wat beter is voor de aarde. Daarnaast levert het foodondernemers meer marge en een betere relatie met hun klanten op. Drie voorbeelden hoe zo’n kortere keten er in de praktijk uitziet:

 

  • GoeiEete: dit bedrijf verkoopt online boodschappen van de boer, voor mensen die in regio Tilburg, Goirle, Gilze en Rijen wonen. Zo legt voedsel veel minder kilometers af.
  • Duinboeren: ook dit bedrijf verkoopt Brabantse streekproducten. De stichting zet zich in voor innovatie, productverbreding, leefbaarheid en landschapsbeheer bij Brabantse agrariërs. Zo zorgen zij voor duurzaam lokaal voedsel en dragen ze bij aan het instandhouden van de Loonse en Drunense Duinen.
  • Smaak van Hier: duurzame en natuurinclusieve boeren uit Brabant maken en verkopen hun zuivelproducten zelf in lokale boerderij- en verswinkels.

Oud brood verwerken in bier

In deze circulaire samenwerking is het afval van de één van waarde voor de ander. Een hotel in Brabant heeft oud brood, een lokale sommelier wil bier brouwen. Een ideale situatie, want een ontbijtje dat overblijft kan zo de brouwketel in, om smaak te geven aan speciaalbier. Dit scheelt 30 kilo graan inclusief vervoer en voorkomt voedselverspilling.

Oesterzwammen kweken op koffiedik

ZuiderZwam kweekt oesterzwammen op koffiedik in en uit Tilburg. Deze biefstuk onder de paddestoelen gedijt namelijk heel goed door de voedingswaarde in koffiedik. Een mooi voorbeeld van hoe je grondstoffen maximaal benut en voedsel lokaal produceert.

It’s up to you

Maak een vliegende start met Up New

Informatie

Doe kennis op en zie hoe circulair werkt.

Aan de slag

Breng je idee in de praktijk met een expert