It’s up to you, maar je hoeft het niet alleen te doen. We denken graag mee. En geven je een zetje in de circulaire richting met vier praktische tips.
Waar begin je?
Bekijk circulair bouwen eens vanuit meerdere invalshoeken: type materialen, hergebruik, levensduur, losmaakbaarheid (demontabele materialen) en klimaatadaptatie. Grote kans dat je op nieuwe ideeën komt.
Door de hoge vraag en strengere wet- en regelgeving veranderen eisen aan bijvoorbeeld gebruiksveiligheid en brandveiligheid voortdurend. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat er kan, mag én zelfs moet. Bijvoorbeeld via https://www.onlinebouwbesluit.nl
Waarmee moet je precies rekening houden als je circulair (ver)bouwt? Zet het op een rijtje: maak bij grote projecten een realistisch plaatje van je ambities, de innovatieplannen, de taakverdelingen, de tijdsduur en het budget. Up New Bouw kan je hierbij helpen.
Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) wil je niet op je materialenlijst hebben staan als circulaire bouwer. De overheid is er in ieder geval tegen en stelde een stoffenlijst op waarlangs je jouw materialenlijst kunt leggen.