fbpx
Welke plek neemt jouw bedrijf in binnen de betekeniseconomie

Geef Betekenis aan circulaire kansen

Lagere kosten door minder afval. Dat is het resultaat van circulair ondernemen, een vorm van duurzaamheid waarbij je kijkt hoe je waardeverspilling om kunt zetten naar een interessant verdienmodel. De circulaire economie is nieuw, voor iedereen. Het staat in de kinderschoenen en dat betekent interessante kansen voor jouw organisatie. Dat klinkt groot, maar je kunt ook klein beginnen. Hoe besluit je wat je wel en niet gaat doen? De Betekenisbox is een effectieve methodiek om het juiste antwoord te vinden op deze vraag.

De Betekenisbox is ontwikkeld door de Stichting Betekeniseconomie Twente. Deze methodiek is heel geschikt als je een duurzame strategie wil bepalen én draagvlak wil creëren binnen de organisatie. Dat werkt zo: er ligt een spelbord klaar met verschillende kwadranten: ‘doen we wel’, ‘doen we niet’, ‘willen we wel’ en ‘willen we niet’. Je ontvangt een stapel kaartjes die elk een stelling bevat over de duurzame kansen van je organisatie. Deze kaartjes plaats je een-voor-een op het bord, Zo wordt duidelijk welke plek jouw bedrijf op dit moment inneemt in de betekeniseconomie, waar jullie ambities voor de toekomst liggen en welke concrete stappen jullie willen zetten om daar te komen.

En dat doe je niet alleen, maar samen met je collega’s. Zo ontstaat er een gesprek en bepaal je met elkaar welke ambities je wil realiseren en welke (nog) niet. Dankzij de spelvorm, is het super effectief en ook nog eens ontzettend leuk om samen te doen.  

Ben je visueel ingesteld? Jesse legt het voor je uit in onderstaande filmpje.

Is de Betekenisbox iets voor jouw organisatie of instelling?

  • Je wil graag aan de slag met duurzaamheid en wil graag prioriteren. Waarom bestaan we en hoe willen we (niet) zaken doen?
  • Op welke manier ga je duurzaamheid en/of circulariteit een plek geven in je organisatie of instelling?
  • Je hebt meerdere ideeën op de plank liggen en je wil op een praktische manier de juiste keuze maken
  • Je wil draagvlak creëren voor duurzaamheid binnen je organisatie door samen te beslissen welke toepassingen je wil doorvoeren

Duur

Een sessie met de Betekenisbox duurt zo’n 1,5 uur en is altijd onder begeleiding vanuit Up New.

Samen op zoek gaan naar hoe we als organisatie echt impact kunnen maken, daar helpt de Betekenisbox echt bij

Quote van een van de deelnemers

Onderwijs

De BetekenisBox wordt ook met succes ingezet binnen het (beroeps)onderwijs. Docenten gebruiken het spel binnen hun lessen over ondernemerschap. Studenten gebruiken het spel tijdens hun stage of afstuderen om binnen hun bedrijf het gesprek over betekenisvol ondernemen op gang te brengen en uit te werken in aanbevelingen en acties.

Aan de slag

Ben jij werkzaam bij een organisatie of instelling en wil je met de Betekenisbox aan de slag om een duurzame impact te maken? Vul het formulier in, dan neemt Jesse de Doelder contact met je op. Direct mailen mag natuurlijk ook via jessededoelder@midpointbrabant.nl