fbpx

De verplichte duurzaamheidsrapportage (CSRD)

Wat merk jij als mkb-er van de verplichte duurzaamheidsrapportage? (spoiler: mogelijk meer dan je verwacht)

Een uitleg in ‘gewoon’ Nederlands

Wet- en regelgeving… Het is niet ieders’ favoriete hobby. Gelukkig denkt Midpoint Brabant collega Tanya Bakker daar anders over. Sterker nog, ze is expert op het gebied van duurzame wet- en regelgeving en altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, en daar maken wij dankbaar gebruik van. In dit artikel hebben we een uitgebreid gesprek met Tanya voor jou samengevat. In begrijpelijke taal vertellen we je de ins & outs van de verplichte duurzaamheidsrapportage (CSRD) voor grote bedrijven en de ingrijpende gevolgen hiervan op het mkb.

De CSRD in het kort

De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is de opvolger van de NFRD (Non-Financial Reporting Directive). Het is een onderdeel van het European Action Plan voor Sustainable Finance. Kort samengevat is deze verplichting bedoeld om de overgang naar de duurzame economie te versnellen. De CSRD-regelgeving behandelt vier belangrijke punten, namelijk:

  1. Duurzaamheidsinformatie:
  • Van buiten naar binnen: bedrijven moeten informatie geven over ecologische of sociale ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op hun financiën. Denk aan onderwerpen zoals grondstoffentekort, extreem weer en de risico’s van veranderingen als gevolg van de overgang naar een duurzame economie.
  • Van binnen naar buiten: bedrijven moeten de impact in kaart brengen van hun activiteiten op het milieu en de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van biodiversiteit en mogelijke schendingen van mensenrechten in hun toeleveringsketen.
  1. Lange termijn doelen: bedrijven moeten doelen voor de toekomst vaststellen, zodat het meetbaar is hoe goed het bedrijf daarnaartoe werkt.
  1. Niet-financiële graadmeters: denk aan onderwerpen als maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), relaties met leveranciers, arbeidsrechten, gelijke kansen, inclusie, gezondheid, arbeidsrelaties en een veilig werkplek.
  1. De verplichting van ‘limited assurance’: dit gaat om een externe controle door een accountant. Een externe accountant moet het rapport van het bedrijf controleren om ervoor te zorgen dat de rapportage klopt.

Grote bedrijven zijn al vanaf 2024 verplicht hierover te rapporteren en dat heeft ook gevolgen voor mkb-bedrijven. Meer uitgebreide informatie vind je in dit artikel.

Wat merkt het mkb hiervan?

Heb jij CSRD-plichtige klanten? Als jouw bedrijf onderdeel is van een toeleveringsketen dan moet je in staat zijn de gevraagde CSRD informatie aan te leveren. Het kan dus zo maar gebeuren dat jij op een dag een belletje krijgt van je favoriete klant met vragen over jouw duurzame productie, denk dan bijvoorbeeld aan CO2 emissies of arbeidsomstandigheden. Zakelijk gezien wordt de duurzaamheidsrapportage een voorwaarde voor samenwerking met grote bedrijven, dus op deze manier kun je als mkb-er op korte termijn al met de duurzaamheidsrapportage te maken krijgen.

Wat als je het niet doet?

Stel je voor dat je een metaalproductiebedrijf hebt waarin je plaatwerk levert aan een producent van een snoepautomaat. Deze producent is CSRD-plichtig en vraagt daarom ook naar jouw sociale beleid, je CO2-footprint en de inspanningen die je doet om je impact op het milieu te verminderen. Kun je deze informatie niet leveren? Dan kan deze producent niet voldoen aan de CSRD-eisen. Het gevolg? Je loopt een groot risico om je favoriete klant kwijt te raken.

Bovendien doe je je klant een enorm plezier als je proactief rapporteert over je duurzame bedrijfsvoering. Het scheelt de klant enorm veel tijd en geld waardoor je een voorkeurspositie kunt creëren, maar laten we eerlijk zijn: eenvoudig is het niet. 

Dankzij een bijdrage van Regio Deal, kunnen Tilburg University en Midpoint Brabant mkb bedrijven helpen met deze uitdaging. Er start een project om hulpmiddelen te ontwikkelen waarmee mkb-bedrijven makkelijker aan de CSRD-verplichting kunnen voldoen. Bedrijven, accountants en adviesbureaus zijn van harte welkom om aan dit project deel te nemen. Ook meedoen? Laat het weten via tanyabakker@midpointbrabant.nl 

Welke eerste stap kun je zetten?

Wil je zelf aan de slag met de duurzaamheidsrapportage? Laat je dan adviseren door je accountant, een duurzaamheidsadviseur of bedrijfsadviseur die bekend is met de CSRD. Start vast met de rapportage over onderwerpen die van belang zijn voor interne en externe belanghebbenden (punt 1 van de CSRD-rapportage).

Voordelen duurzaamheidsrapportage

Bedrijven worden aangemoedigd om duurzamer te werken en te produceren. Dat levert naast meerwerk ook veel voordelen op:

  • Interessant voor investeerders: Voor investeerders is de duurzaamheidsrapportage reuze interessant. Steeds meer mensen en bedrijven willen investeren in een eerlijke, duurzame wereld. De CSRD geeft deze duurzame investeerders interessante en transparante inzichten rondom de mate van duurzaamheid van bedrijven. Hiermee kunnen ze ook hun eigen portfolio vergroenen.
  • Aantrekkelijk werkgeversimago: De duurzaamheidsrapportage draagt bij aan een aantrekkelijk werkgeversimago. Een groot deel van de starters solliciteert bij voorkeur alleen bij bedrijven die duurzaam ondernemen. Het zorgt er ook voor dat talent wil blijven.
  • Een betere wereld: bedrijven worden aangemoedigd om duurzamer te werken en te produceren, zodat ook de generaties na ons kunnen genieten van een gezonde, leefbare wereld.

Vragen over de CSRD-wetgeving? Wij schrijven er een artikel over

Heb jij vragen over de CSRD? Stel je vraag via info@up-new.nl of via een commentaar onder het social media bericht. Dan wijden wij er een nieuw artikel aan.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom dit thema of andere onderwerpen rondom circulair ondernemen? Volg dan Up New via LinkedIn.